Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol – fost golf al Mării Negre, în apropierea „Insulei lui Ovidiu”, și este compus dintr-un castru roman, o bazilică paleocreștină care se află în afara zidurilor castrului, o așezare romană și un apeduct roman. Acest castru a fost desemnat monument de însemnătate națională, fiind pus pe lista monumentelor istorice.
Proiectul „Sit arheologic Ovidiu – Conservare, reconstituire parțială și punere în valoare pentru integrarea în circuitul turistic a Castrului Roman” este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, potrivit unui comunicat al Primăriei Ovidiu.
Investiția, care se ridică la aproximativ trei milioane de euro, este împărțită în trei obiective, repsectiv Castrul roman, Bazilica romană și lucrări conexe, care prevăd, între altele, realizarea de grupuri sanitare, alei pietonale și parcări auto, pentru persoane cu dizabilități și pentru autocare.
„Durata de execuție și implementare a proiectului este de doi ani și jumătate de la ordinul de începere a lucrărilor. Conservarea și restaurarea vestigiilor arheologice găsite nu vor face obiectul prezentei investiții, există asistență tehnică din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și, în consecință, nu vor exista costuri suplimentare, întârzieri în execuție sau modificări ale proiectului”, au transmis, marți, printr-un comunicat de presă, reprezentanții Primăriei Ovidiu.
Castrul roman avea rolul de a proteja apeductul ce alimenta Tomisul (orașul Constanța de azi). Suprafața interioară a fortificației este de 2.200 mp (55 x 40 mp) din care a fost cercetată aproximativ jumătate până în prezent. În incinta castrului a fost descoperit, în anul 1984, un depozit monetar, cu piese de pe vremea împăratului Zeno (474-491).
Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate și o parte ca zonă de amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn, va fi acoperit parțial cu o structură metalică ușoară și va avea dotări multimedia de ultimă generație, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecții, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii, etc.
Bazilica romană (paleocreștină) a fost construită înaintea Castrului roman, dar a fost descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetății. A fost identificată în anul 1998 și cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ținutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Bazilica fost abandonată odată cu fortificația, în perioada anilor 580 – 600.
Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru o vizionare a vestigiilor, fără afectarea acestora.
Foto: Primăria Ovidiu/ Facebook